Sepia, strandskaller og koralalgekalk

Arthursminde

Undulatplejestation


ved Tanja Hessellund


Sepia, strandskaller og koralalgekalk

skrevet af Eva S. Gude og Tanja Hessellund, jan. 2018


Arthursmindes undulater får følgende foder og tilskud (ikke alle tilskud gives dagligt - men regelmæssigt på forebyggende basis):

- en god undulatblanding (Natural Undulat Lux)

- æggefoder med urteekstrakter (Feast)

- friske urter og grønt

- sepia, strandskaller og koralalgekalk

- foniofrø (Foniogold/Foniopaddy)

- afskallet havre

- marietidselfrø

- grøn hirse

- vitaminer (Easy Bird Complete)

- tangmel

- kalciumtilskud (Calcivet)

- tørrede urter

- ropa B, foderolie

- Backs Balance

- T-K-K Nature

- Potent Brew (levende mælkesyrebakterier)

- røde hirsekolber v/sygdom, efter operation m.m.

- Guardian Angel og Bio Plus v/behov (fæld, sygdom, efter medicin)

- yderligere tilskud ved behov: Bipollen, Zentonil (ved leverproblemer), Avipow (naturligt middel mod svampe og bakterier)


Tilstrækkeligt med kalcium i undulatens kost er basis for et godt fundament. Jod er også utrolig vigtigt, da utilstrækkeligt med jod giver struma (forstørrelse af skjoldbruskkirtlen).

Forskellige størrelser sepiaskaller.


Forskellige typer holder til sepia.

Sepiaskaller

- Er en god kilde til kalk og diverse salte (jod og kalium). Sepia er skelettet fra en blæksprutteart, og findes i forskellige størrelser, og nogle af dem man kan købe er afbleget, hvilket er unødvendigt. Gøjeknas.dk sælger ublegede sepiaskaller. Der findes forskellige holdere man kan hænge dem op i, og man hænger med den bløde side af skallen indad mod fuglen, så den lettest kan gnave af den. Sepiaskal alene er dog ikke nok til at forsyne undulaterne med tilstrækkeligt med jod og kalk.


Sepiaskaller kan købes hos de fleste dyrehandlere. Husk holder! 

Strandskaller

Knuste strandskaller (østers- og muslingeskaller) indeholder ligesom sepiaskaller, kalcium og salte fra havet, bl.a. jod og kalium. De kan fx serveres i en lille skål for sig, til fri afbenyttelse. Eller en smule kan strøs ud på bunden af buret så det opfordrer fuglene til lidt aktivitet.

Knuste strandskaller.

Hos Arthursminde drysses et par gange ugentlig lidt af Birdcare’s kalciumtilskud, Calcivet på skallerne i skålen og ligeledes en knivspids koralalgekalk-pulver pr. fugl.


NB… man kan købe fuglesand med skaller, men det kan ikke anbefales, da sandet kan forstoppe fuglens kro eller kråse, hvilket kan koste den livet. Det er især burfugle, som spiser sand.


Rene knuste skaller skal man lede lidt efter, hvis det kun er en mindre portion, men kan fx købes her.

Koralalgekalk

Endnu en kilde til kalcium og salte fra havet. Er endvidere naturligt forebyggende mod coccidier. Koralalgekalk er tørrede og formalede koralalger, dvs. planter der danner en skorpe af kalk optaget fra havet.

Koralalgen er en flydende plante uden rødder, lever af sollys, CO2 og havvandets næringsstoffer, bl.a. kalcium, som indbygges i planten i form af kalciumkarbonat. Kalkforbindelsen kalciumkarbonat er således planteproduceret og nydannet, modsat kalkkilder fra muslinger og østersskaller. En knivspids koralalgekalk pr fugl kan fx blandes i æggefoderet er par gange ugentligt eller over strandskaller i en skål. Koralalgekalk må også gerne serveres i en separat skål til fri afbenyttelse efter behov.


Koralalgekalk kan købes i afvejet mængde efter ønske (fx 1 kg eller 5 kg) hos ba-foder.dk. Der kan bestilles pr. mail: ba-foder@hotmail.com eller sms til tlf. 21 21 10 87 eller på pb på Facebook/Benno Andersen.

Arthursminde Undulatplejestation er drevet af frivilligt og ulønnet arbejde.

Hvis du ønsker at støtte vores arbejde, kan du kontakte os via vores Facebook side eller donere et beløb enten via


Mobilepay: 26 15 74 03 (markér venligst "Arthursminde". Modtager hedder Jennie Clinton og er økomomisk administrator) eller på

Kontooverførelse til Nordea Bank: reg. 2273 konto 4025603171 (markér venligst "Arthursminde").

Se endvidere Facebook gruppen "Auktioner og tilbud til fordel for Arthursminde Undulatplejestation".


Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!

Copyright © Arthursminde Undulatplejestation v/Tanja Hessellund/