Grønt fra naturen


GRØNT FRA NATUREN - har du prøvet at forkæle dine undulater med friske græsfrø og andet af årstidens grønt/frø?

skrevet af Eva S. Gude, opdateret, nov. 2017  


Vildtlevende undulater spiser frø fra mange forskellige græsser, korn og planter - og et sikkert hit hos undulaterne er at give dem græs-aks med frø i om sommeren. De elsker at pille frøene ud af aksene.  


Allerede i juni måned, hvor der begynder at være ansats til (umodne) frø på græsserne, er undulaterne vilde med dem.  


Dem på billedet, er en type som mine undulater har været meget begejstrede for, men næsten alle typer af græs kan bruges. Undlad at plukke i rabatter ved trafikerede veje (bil-os) og pluk aldrig noget, hvor der er spor af snegleslim på! 


Nye små mælkebøtter, med rod og det hele, er også noget de plejer at være glade for, men pas på snegleslim!

Der nydes friske græsfrø.

OBS: Der er desværre kommet mange dræbersnegle de seneste år, og deres slim/slimspor er forurenet af sygdomsfremkaldende bakterier, orm m.m. (gælder også de almindelige snegle med hus på) - så det er vigtigt at undgå at plukke, hvor man kan se slimspor - samt være omhyggelig med at skylle/rengøre græs m.m. inden man giver det til sine undulater: Læg det kortvarigt i blød i vand og skyl derefter godt, inden det lægges lidt til tørre på. Allerbedst er det at nøjes med at tage de ting, som man er helt sikker på, der ikke har været snegle i.

Skræppe/syre - næsten modent til venstre. Umodent til højre.

Mine undulaters yndlingstype af græs. Også selvom frøene er udmodne. De kan også gives, selvom der har ligget og tørret.

De lange græs-aks er det dog sjældent, at sneglene kravler op på, og der er også andre muligheder, f.eks. når det er sæson for skræppe/syre i august-september, og hyben i september-oktober. Undulaterne er glade for frøene inde i hyben. Der er masser af torne på hyben-buske, så der kommer sneglene i hvert fald ikke.


Fri for snegleslim er grene i træer normalt også, og nogle undulater kan godt lide at spise af de modne rakler fra birken (brune om efteråret). 


Bambus er der normalt heller ikke snegle i, og det er næsten altid et hit. Der er noget i de tynde grene lige før bladet, som undulaterne kan lide.

Hyben klar til servering med frø i.

Begyndende modning af rakler på birk.