Coccidiose - når fuglen bliver tynd


COCCIDIOSE - NÅR FUGLEN BLIVER TYND 

original tekst - oversat og skrevet af Maria Vrochopoulos, jan. 2018


Når fugle taber sig, kan det ofte være forårsaget af en parasitær protozo, kaldet coccidie (protozoer er små encellede organismer). Der vil altid være en vis mængde coccidier tilstede i voksne fugle, og det forårsager sjældent problemer, med mindre der ikke forebygges og det udvikler sig til decideret sygdom, coccidiose. Men voksne fugle kan smitte deres unger, når de fodrer dem, og ungernes uudviklede immunforsvar kan ikke bekæmpe større mængder af dem. 


Coccidier går i blodbanen og ændrer fuldstændig deres form (de kaldes atoxoplasma eller mange andre navne, da der findes forskellige slægter). Disse snyltere invaderer leveren og milten og beskadiger dem, men så længe der er tilstrækkeligt med leverfunktion, kan fuglen voksne normalt. Omkring 8-12 ugers alderen er leveren så ødelagt, at fuglene tilbringer meget tid med at spise, men taber sig og dør. 


Når symptomerne begynder at vise sig, er leveren varigt beskadiget. Hvis man fodrer med Feast (æggefoder med urte-ekstrakter) kan dette reducere arbejdsbyrden for leveren, og det kan redde nogle af fuglene, men deres lever vil ikke reparere sig, så de fugle vil altid være sårbare.


Tricket med coccidier er at forebygge. Det betyder, at reducere antallet af coccidier hos de voksne (de kan ikke fjernes helt, selv med kraftig medicin). Der er 3 muligheder:


1. Førstevalget er at fodre med Feast æggefoder, som indeholder anti-coccidiose urter samt en kraftfuld immun-understøttelse, som holder mængden af coccidier nede både før og hele vejen gennem avlssæsonen.

 

2. Hvis du ikke kan fodre med Feast, så kan du tilføje ”Flourish” supplement på andre mærker af foder, og dette vil give den samme støtte til immunforsvaret med anti-coccidiose urter. 

 

3. Generelt foretrækker vi den naturlige tilgang, men hvis tilstanden har udviklet til sygdom (coccidiose), så anbefaler vi også at bruge Acox foruden Feast eller Flourish i denne og den næste sæson. Giv ikke Acox, mens ungerne stadig er i reden. 


På firmaets webshop kan man se og læse om produkterne, men produkterne kan ikke bestilles til levering i Danmark. For råd og vejledning kan man kontakte: advice@birdcareco.com.

aktivefugle.dk er pt eneste danske forhandler af birdcare produkterne, og der kan man købe en del af deres produkter.