Probiotika, hvorfor og hvordan GL


PROBIOTIKA, HVORFOR OG HVORDAN

Skrevet af Eva S. Gude, august 2018


Det gensidige bakterie-værtsforhold

Gennem evolution har bakterier og varmblodige dyr og mennesker i tæt forening opbygget en form for lukket system til gensidig nytte og gavn. Værtsdyret (her undulaten) drager fordele af relationen med bakterierne i form af hjælp til fordøjelsessystemet, fremstilling af essentielle næringsstoffer, beskyttelse mod uønskede bakterier og svampe, hjælp til kontrol med væskebalancen og andre stofskifte-fordele. Bakterierne modtager til gengæld et miljø med temperaturer som er gunstige for deres vækst, en konstant tilførsel af næringsstoffer og essentielle stoffer i form af kroppens afsondringer.


Det samarbejde som foregår mellem undulat og bakterier betyder, at der er en afhængighed af hinanden. Nogle bakterier og parasitter er skadelige - og det er derfor vigtigt, at der opretholdes den rette balance i mikrofloraen for at holde disse mikroorganismer under kontrol og hindre dem i at opformere sig og skabe sygdom. Nogle svampe har også en gavnlig andel i fordøjelsesprocessen, men ved ubalancer i mikrofloraen kan de brede sig og udvikle sig til sygdom.


Den rette balance af mikroorganismer i mave-tarmsystemet er således en stor del af immunforsvaret hos dyr og mennesker.


Hvad er probiotika?

De mælkesyrebakterier, som normalt forefindes i tarmene hos raske og u-stressede fugle og andre dyr, kan dyrkes og forberedes til brug ved ubalancer i mave-tarmsystemet. Det er sådanne bakterier man køber, når man køber probiotika. Mælkesyrebakterier hedder således, fordi de producerer mælkesyre. Hos en sund fugl holder den producerede mælkesyre indholdet i mave og tarme svagt syrligt. Ved mangel på mælkesyrebakterier, fx som følge af stress, sygdomme, medicin m.m. vil miljøet ikke længere være syrligt nok, hvilket kan medføre at sygdomsfremkaldende bakterier får mulighed for at opformere sig.


Sygdomsfremkaldende bakterier formerer sig overordnet set dårligt i et syrligt miljø. Ud over at probiotika gør miljøet svagt syrligt, producerer mælkesyrebakterierne også et slimet lag, som dækker og beskytter tarmene mod de sygdomsfremkaldende mikro-organismer.


Sygdom, stress og medicin påvirker mikrofloraen

Ved sygdom, stress og behandling med medicin - og i særdeleshed antibiotika - bliver mikrofloraen i tarmsystemet kraftigt berørt. Antibiotika slår bakterier ihjel, men ikke kun de sygdomsfremkaldende. De gavnlige mælkesyrebakterier i mave-tarmsystemet er sårbare over for antibiotika, og derfor er det almindeligt forekommende, at der opstår ”antibiotika-associeret diarré".


Dette kan forebygges ved at give tilskud af probiotika allerede under behandlingen med medicin. Da antibiotika også vil dræbe de mælkesyrebakterier, som tilføres udefra, skal probiotika gives forskudt, dvs. først nogle timer efter, at der er givet antibiotika, hvis man giver probiotika direkte i næb. Hvis man bruger en type probiotika som kan blandes i drikkevandet eller over maden, så får undulaten lidt indenbords flere gange i løbet af dagen - og det er den letteste og mindst stressende måde for både fugl og ejer.


Et andet problem som ofte ses ved længerevarende antibiotika-kure (8-10 dage eller mere) er, at når bakterier slås ihjel, bliver miljøet gunstigt for svampe, og så kan der opstå sygdom igen efter afslutning af antibiotika-kuren. Dette kan også forebygges, hvis der allerede under behandlingen tilføres probiotika udefra.


Det er ikke kun antibiotika, som påvirker mikrofloraen i mave-tarmsystemet, men stort set alle former for medicin kan forrykke balancen i den forkerte retning, og sygdom i sig selv giver også ubalancer i systemet.

HOS ARTHURSMINDE GIVES PROBIOTIKA BÅDE UNDER KURE MED MEDICIN og I DE EFTERFØLGENDE 4-5 DAGE.


Naturmedicin og naturprodukter

Nogle gange kan naturmedicin/-produkter også være med til at forrykke balance - eller sygdommen i sig selv har gjort det. Der gives normalt ikke probiotika hos Arthursminde under kure med naturprodukter, men DER FØLGES ALTID OP MED PROBIOTIKA DE EFTERFØLGENDE 4-5 DAGE.


Ved dårlig mave hos undulaten, kan probiotika i nogle tilfælde hjælpe til at genoprette en sund mikroflora, men sidder undulaten og er meget sløj, må dyrlæge overvejes straks. Ellers kan der forsøges med varme og probiotika i nogle dage.


Der findes flere forskellige produkter med probiotika til fugle, og Zoolac er det som er lettest at få fat i, men sværest at få undulaterne til at indtage frivilligt. Nogle typer probiotika indeholder også vitamin- og mineraltilskud, enzymer m.m.


Nedenfor kan læses om de forskellige typer probiotika, hvor de kan købes og hvordan de anvendes. Zoolac er et probiotika der kan bruges til alle dyr, mens resten af produkterne er særligt egnet til fugle. Både raske og syge undulater må få tilskud af probiotika:


Zoolac: Indeholder flere forskellige arter af mælkesyrebakterier og kan bruges til alle dyr. Bakterierne er opblandet i fedtstof, og til en undulat er en mængde svarende til et tændstikshoved tilstrækkeligt, hvis det gives i næb.

Det er dog lettere og mindre stressende, hvis man kan få undulaten til selv at spise det - og hvis det fordeles omhyggeligt på et lille stykke hirse på 3-4 cm (så kan man godt bruge lidt mere Zoolac end et tændstikshoved) - vil nogle undulater spise det på den måde. Alternativt kan man forsøge at blande et tændstikshoved Zoolac grundigt i 1-2 tsk frø og servere separat, eller i tilsvarende mængde kogt ris.


Zoolac kan købes på apoteket, Maxizoo, Petworld m.fl.


Guardian Angel: Indeholder ud over probiotika og præ-biotika (der stimulerer væksten af de gavnlige mælkesyrebakterier) - også tilskud af vitaminer, mineraler, gær-ekstrakt samt elektrolytter til at modvirke dehydrering.

Guardian er meget immunstyrkende, og ved optræk til begyndende sygdom kan det ofte stoppe sygdom i at udvikle sig, hvis det gives nogle dage i træk.


Feast æggefoder er det bedste som formidler af tilskud. (Det gælder både Guardian og andre pulvertilskud). Der kommes et lille drys Guardian pr. undulat (hvad man kan have mellem to fingre/en knivspids) på en lille portion æggefoder og blandes rundt. Derefter kan noget af det blandede æggefoder kommes over frøblanding og andre frø fx havre, foniofrø m.m. og/eller æggefoderet serveres separat med Guardian iblandet.


Guardian kan også gives i drikkevandet, en strøget teskefuld til 1,5 dl vand, men er lidt dyrt i brug. Vandet bør skiftes hver 8. time, da der er vitaminer i, som får bakterierne til at opformere sig i drikkevandet. Hos Arthursminde bruges Guardian under medicinkur.


Guardian Angel kan købes hos Aktive Fugle.


Potent brew: Er et særegent produkt, da det indeholder levende mælkesyrebakterier, i modsætning til de fleste andre produkter, som indeholder frysetørrede mælkesyrebakterier. P.B. er således virksomt med det samme undulaten har indtaget det, hvor mælkesyrebakterierne fra andre produkter først skal rehydreres, når de kommer ned i undulatens fordøjelsessystem.


P.B. er flydende og gives i drikkevandet. Flasken omrystes inden brug. Dosis er 5ml P.B. pr liter vand eller ½ ml P.B. pr dl vand (afmåles med lille sprøjte, som kan købes på fx apoteket eller Gøjeknas). P.B. kan bruges i stedet for andet probiotika, eller forebyggende et par gange ugentlig.


NB: Det har kort holdbarhed pga. indholdet af levende mikro-organismer og skal opbevares på køl!


Potent Brew kan købes hos Aktive Fugle.


Bioplus: Indeholder flere arter af mælkesyrebakterier samt præ-biotika (stimulerer væksten af de gavnlige mælkesyrebakterier), vitaminer, mineraler, gær-ekstrakt og glucose-polymer. Bioplus er et pulver-probiotika som kan drysses over æggefoder eller iblandes drikkevandet.

Hos Arthursminde bruges Bioplus i drikkevandet efter medicinkur, da det er mere drøjt i brug, end det dyrere Guardian Angel. 1 tsk Bioplus rækker til 1 liter drikkevand.


Der er vitaminer i Bioplus og drikkevandet skal derfor skiftes efter 8 timer, da vitaminer i vandet får bakterierne til at opformere sig.


Bioplus kan købes hos Aktive Fugle.


Probizyme: Et pulver som indeholder en kombination af mælkesyrebakterier og fordøjelses-enzymer, og uden tilskud af vitaminer og mineraler. Kan gives på æggefoder. 1 gram svarende til den medfølgende måleske passer til 100 gram foder.

Egner sig ikke til at gives i drikkevandet! Skal opbevares køligt og tørt (ikke køleskab).


Probi-zyme kan købes hos BA-foder.

AviBios: Et pulver, som indeholder hele 5 forskellige slags gavnlige mælkesyrebakterier. Uden tilskud af vitaminer og mineraler. Kan gives på æggefoder - et lille drys som man kan have mellem to fingre, pr. fugl. Kan også iblandes drikkevandet: 1/8 tsk til ½ liter vand.

Kan købes på udenlandske hjemmesider.

Kilder: Artikel ”Use of probiotics”, af Dr. Vet. Colin Walker/Melbourne Vets.

Artikel ”Probiotika - alt du har brug for at vide”, af Julie Dreier.