Fugletræ

Fugletræ

På billedet er et fugletræ fra Arthursminde Plejestation.

AF EVA S. GUDE

(OKT. 2017)

Selvom fuglen ikke kan flyve - eller måske netop derfor - har den brug for aktivering. En super aktivering til både raske og handicappede fugle - og meget velegnet til mødested for fuglene - er et fugletræ. Det behøver ikke være svært at lave et fugletræ, og det er kun fantasien, som sætter grænser

UANEDE MULIGHEDER

Der er mange måder at lave fugletræ på, og en måde kunne være: Et par grene, gerne friske (fra træer, ikke buske - se forslag til gode grene længere nede) sættes i en høj vase med oasis i bunden. Derefter fyldes op med sand, så grenene står stabilt, og vasen ikke kan vælte.


Grenene kan forbindes med tværgrene eller stiger, der sættes på med strips, og hvis der er handicappede undulater, forbindes træet med buret med f.eks. stige(r), grene eller eventuelt reb.


For at lokke undulaterne over, især i begyndelsen, kan der sættes guf i træet, i form af hirse, krydderurter med mere - og der må gerne være lidt legetøj på også.


Alternativt kan saves en lidt større gren af et træ, som bliver som et lille træ, der kan sættes i en juletræsfod på gulvet. Nogen har også købt et æble- eller pæretræ, når der er billige til salg i sommerhalvåret i supermarked og plantet indenfor.


Jeg har selv eksperimenteret med lidt forskelligt. Gravede et birketræ op i haven med rod og det hele (brug endelig ikke stuebirk, da den er giftig) og tog med ind med blade på. Satte lidt tværpinde af bambus fast i træet med strips. Undulaterne elskede at sidde i dette træ, men desværre var der lus i bladene, som efterhånden visnede ned, og jeg måtte sætte træt ud i haven igen.


Jeg prøvede derefter at lave et fugletræ ud af en yuccaplante (som ikke er giftig for undulaterne) - med tværpinde af andre grene - men det var de kun moderat glade for.


Gode grene at bruge: De fleste grene fra løvfældende træer kan anvendes, undtaget er kastanje og hyld, som er giftige. Gode grene er fx troldhassel, pil, æble, pære, bøg, nød - og desuden elm, el, ask m.m.


Grene fra stenfrugttræer er der delte meninger om, hvorvidt de er ok på lang sigt (blomme, kirsebær m.m.).


Sidste udgave af fugletræ hos mig blev lavet af tørrede troldhasselgrene i en vase - og det fungerede godt.


Fugletræ af birk hentet ind fra haven til stuen.


Fugletræ af troldhasselgrene

Fugletræ af æble- og troldhasselgrene. Billede udlånt af Maria Vrochopoulos.