Sepia, skaller og koralalgekalk

Sepia, skaller
og koralalge-
kalk

På billedet en lille skål med
strandskaller  

AF EVA S. GUDE OG TANJA HESSELLUND (JAN. 2018)


Tilstrækkeligt med kalcium i undulatens kost er basis for et godt fundament. Jod er også utrolig vigtigt, da utilstrækkeligt med jod giver struma (forstørrelse af skjoldbruskkirtlen).

SEPIASKALLER

Er en god kilde til kalk og diverse salte (jod og kalium). Sepia er skelettet fra en blæksprutteart og findes i forskellige størrelser, og nogle af dem man kan købe er afbleget, hvilket er unødvendigt. Der findes forskellige holdere man kan hænge dem op i, og man hænger med den bløde side af skallen indad mod fuglen, så den lettest kan gnave af den. Sepiaskal alene er dog ikke nok til at forsyne undulaterne med tilstrækkeligt med jod og kalk.


Sepiaskaller kan købes hos de fleste dyrehandlere. Husk holder!

STRANDSKALLER

Knuste strandskaller (østers- og muslingeskaller) indeholder lige som sepiaskaller, kalcium og salte fra havet, bl.a. jod og kalium. De kan fx serveres i en lille skål til fri afbenyttelse. Eller en smule kan strøs ud på bunden af buret så det opfordrer fuglene til lidt aktivitet.


Hos Arthursminde drysses et par gange ugentlig lidt af Birdcares kalciumtilskud, Calcivet, på skallerne i skålen og ligeledes en knivspids koralalgekalk-pulver pr. fugl.


Man kan købe fuglesand med skaller, men det kan ikke anbefales, da sandet kan forstoppe fuglens kro eller kråse, hvilket kan koste den livet. Det er især burfugle, som spiser sand.


Rene knuste skaller skal man lede lidt efter, hvis det kun er en mindre portion, men kan fx købes BA Foder.

KORALALGEKALK

Endnu en kilde til kalcium og salte fra havet. Er endvidere naturligt forebyggende mod coccidier. Koralalgekalk er tørrede og formalede koralalger, dvs. planter der danner en skorpe af kalk optaget fra havet.


Koralalgen er en flydende plante uden rødder, lever af sollys, CO2 og havvandets næringsstoffer (bl.a. kalcium), som indbygges i planten i form af kalciumkarbonat. Kalkforbindelsen kalciumkarbonat er således planteproduceret og nydannet, modsat kalkkilder fra muslinger og østersskaller. En knivspids koralalgekalk pr fugl kan fx blandes i æggefoderet er par gange ugentligt eller over strandskaller i en skål. Koralalgekalk må også gerne serveres i en separat skål til fri afbenyttelse efter behov.


Koralalgekalk kan købes i afvejet mængde efter ønske (fx 1 kg eller 5 kg) hos BA Foder.