Scaly face (næbmider)


SCALY FACE (NÆBMIDER)

skrevet af Eva S. Gude og Tanja Hessellund, opdateret, maj 2018


Scaly face kaldes også næbmider, da det skyldes mider som lever i og omkring undulatens næb og vokshud eller i mundvigen; i nogle tilfælde ved øjnene eller på fødder og ben (deraf et andet navn: kalkben).

 

SYMPTOMER kan være, at fuglen klør sig lidt oftere end normalt på næbbet, og hvis den har mider på fødderne, kan det ses ved at den i perioder spjætter med en tå eller ”stepdanser” på pinden. 

 

Som oftest viser fuglen dog ingen symptomer, men man opdager det ved at se de hvidlige belægninger på vokshud og næb eller evt. ’kager’ i mundvigen eller ved øjnene. I alvorlige tilfælde kan næbbet blive ødelagt samt begynde at gro vildt.


Dyrlægen vil ofte stille diagnosen ud fra de karakteristiske forandringer, men kan i tvivlstilfælde tage en prøve fra det mistænkte sted med en vatpind og tjekke under mikroskop.


BEHANDLINGEN er en dråbe under vingen eller i nakken på ”bar” hud af fx Ivermectin spot-on, Noromectin eller Stronghold - med genbehandling efter 10-14 dage. Danske dyrlæger kan ikke indkøbe Ivermectin mere, så denne behandling bruges kun hvis de stadig har det på lager, ellers bruges i dag Noromectin eller Stronghold. I alvorlige tilfælde behandles også en 3. gang efter yderligere 10-14 dage. Midlet må ikke gives i næbbet, men kun på huden. Alle fugle skal behandles, da næbmider er smitsomt.


Undulaten har et tydeligt angreb af næbmider. Bemærk også de begyndende ”kager” i mundvigende på billedet til højre.

Billeder udlånt af Nadia Rødsgaard Sindalsen.

Alle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - og efter undersøgelse og diagnose. I udlandet findes et stort udvalg af medicin, som er målrettet til fugle, og disse kan imange tilfælde bestilles hjem til apotek, via en udleveringsattest som dyrlægen udskriver. 

Har man mange fugle kan Ivermectin-solution til drikkevandet anvendes, som er en meget fortyndet udgave af Ivermectin spot-on. Desværre kan Ivermectin-solution efterhånden kun købes i USA, men varer fra USA bliver ofte kontrolleret i tolden, og det er ulovligt at indføre medicin uden at have en udleveringsattest fra sin dyrlæge.


Det er dog muligt via egen dyrlæge at søge om udleveringstilladelse, for lægemidler der ikke er markedsført i Danmark. Udleveringstilladelse er ikke en tilladelse til selv at indføre et lægemiddel, men ved udleveringstilladelse vil det være muligt for et dansk apotek at bestille lægemidlet hjem til Danmark. Det er op til din dyrlæge, om han eller hun finder, at der er en medicinsk begrundelse for at søge en udleveringstilladelse.

 

Fuglens omgivelser, legetøj, pinde m.m. rengøres omhyggeligt efter behandling.

Sådan kan angreb med næbmider også se ud. Næbmider kan have meget forskellige ”udtryk”.

Billedet udlånt af Pernille Marx.

Et let angreb af næbmider.

Billedet udlånt af Cecilie Ring.