Scaly Face (næbmider)

Scaly Face
Næbmider

Undulaten har et tydeligt angreb af næbmider. Billede udlånt af Nadia Rødsgaard Sindalsen.


AF EVA S. GUDE OG
TANJA HESSELLUND
(MAJ 2018)

Scaly face kaldes også næbmider, da det skyldes mider, som lever i og omkring undulatens næb og vokshud eller i mundvigen; i nogle tilfælde ved øjnene eller på fødder og ben (deraf et andet navn: kalkben).


SYMPTOMER

Det kan være, at fuglen klør sig lidt oftere end normalt på næbbet, og hvis den har mider på fødderne, kan det ses ved, at den i perioder spjætter med en tå eller ”stepdanser” på pinden.


Som oftest viser fuglen dog ingen symptomer, men man opdager det ved at se de hvidlige belægninger på vokshud og næb eller evt. ’kager’ i mundvigen eller ved øjnene. I alvorlige tilfælde kan næbbet blive ødelagt samt begynde at gro vildt.


Dyrlægen vil ofte stille diagnosen ud fra de karakteristiske forandringer, men kan i tvivlstilfælde tage en prøve fra det mistænkte sted med en vatpind og tjekke under mikroskop.


BEHANDLINGAlle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - efter undersøgelse og diagnose.

Behandlingen er en dråbe medicin under vingen eller i nakken på ”bar” hud, fx Noromectin eller Stronghold med genbehandling efter 10-14 dage. I alvorlige tilfælde behandles også en 3. gang efter yderligere 10-14 dage. Midlet må ikke gives i næbbet, men kun på huden. Alle fugle skal behandles, da næbmider er smitsomt. Frontline til kat kan købes i Maxi Zoo og gives på samme måde.


Har man mange fugle kan Ivermectin-solution til drikkevandet anvendes. Desværre kan Ivermectin-solution efterhånden kun købes i USA, men varer fra USA bliver ofte kontrolleret i tolden, og det er ulovligt at indføre medicin uden at have en udleveringsattest fra sin dyrlæge.


Det er dog muligt via egen dyrlæge at søge om udleveringstilladelse, for lægemidler der ikke er markedsført i Danmark. Udleveringstilladelse er ikke en tilladelse til selv at indføre et lægemiddel, men ved udleveringstilladelse vil det være muligt for et dansk apotek at bestille lægemidlet hjem til Danmark. Det er op til din dyrlæge, om han eller hun finder, at der er en medicinsk begrundelse for at søge en udleveringstilladelse.


Fuglens omgivelser, legetøj, pinde m.m. rengøres omhyggeligt efter behandling.