E-coli


E-COLI-BAKTERIER

skrevet af Eva S. Gude og Tanja Hessellund, opdateret, okt. 2017 


E-coli som sygdom hos undulater hører man sjældent omtalt, men det er faktisk en ganske almindelig årsag til sygdom. Harmløse og gavnlige stammer af e-coli-bakterien er en normal del af tarmsystemet hos mennesker og dyr, og har i passende mængde en beskyttende effekt i indvoldene over for skadelige bakterier og svamp, - dog har mennesker og visse fuglearter en større andel af e-coli-bakterien i fordøjelsessystemet end papegøjefuglene/undulaterne - og undulater er kun lidt afhængige af e-coli i deres tarmsystem.

Man opdeler bakterier i såkaldte gram-negative og gram-positive typer (opkaldt efter den danske læge Chr. Gram, som opfandt en metode med farvning til opdeling af bakterierne i de to typer), og e-coli er en gram-negativ bakterie. Men da papegøjefugle har gram-positiv tarmflora, er andelen af e-coli-bakterier ikke så stor hos disse fugle. Hvis mængden af e-coli tager overhånd, kan der derfor opstå sygdomme i undulatens tarmsystem. 


Endvidere findes der flere former for e-coli, og nogle er mere aggressive og farlige end andre. Som ved andre sygdomme kræver det ofte en udefrakommende faktor, såsom at der er nedsat immunforsvar f.eks. pga. stress, fældning eller anden tilstedeværende sygdom fx coccidiose - for at e-coli får mulighed for at invadere fuglens forsvars-system og trænger ind. Mængden af smitstoffer er dog også meget afgørende. 


E-coli-bakterier kan smitte både gennem indvoldene, halsen, luftvejene og æggelederen. Hos ynglende fugle kan e-coli trænge ind i ægget fra en inficeret hun og kan også forårsage æggestok-infektion. Fostre der er smittet med e-coli vil ofte dø lige før eller kort efter klækning.  


De farligere typer af e-coli kan invadere blodbanerne og forårsage nedsat ægproduktion, blodforgiftning, stofskifteproblemer og død.


SYMPTOMER ved infektion i mave-tarmsystemet: Tynd afføring, sløvhed, pjusket fjer, evt. opkast og vægttab.

DYRLÆGEN kan bedst påvise bakterien i en prøve taget direkte fra kloakken, men den kan også påvises i klatter, som dog hurtigt kan blive inficeret fra andre fugle og dermed vise forkert resultat.


BEHANDLING er for det meste receptpligtig, bredspektret antibiotika, fx Theraprim. Sulfa-præparater kan også komme på tale. Fuglenes omgivelser bør desinficeres.


Der er desuden kommet et ret nyt produkt, Tricoli-Stop (virker på trichomader og colibakterier), som ikke er medicin, men baseret på organiske stoffer. Det virker på få timer iflg. producenten, men vi mangler endnu lidt praktisk erfaring med produktet til undulater, da det er så nyt. De undulater det er prøvet på har det haft god effekt på.

Alle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - og efter undersøgelse og diagnose. I udlandet findes et stort udvalg af medicin, som er målrettet til fugle, og disse kan i mange tilfælde bestilles hjem til apotek, via en udleveringsattest, som dyrlægen udfylder.

FOREBYGGELSE er det vigtigste som ved andre sygdomme dvs. generelt at holde høj hygiejne-standard i fuglenes omgivelser, og i særdeleshed at holde vand- og foderskåle fri for afføring. Hos fugle i voliere er der smittemulighed via snegleslim, og der bør fokuseres meget på renholdelse af bundlaget. Fugle i udevoliere uden fast tag er også udsat for smittefare fra de vilde fugles klatter, og fuglene kan også blive inficeret af støv fra forurenede klatter som indåndes. En stueundulat på ’springtur’ i det fri kan også hurtigt redde sig en omgang sygdom med e-coli-bakterier.

Sygdomme i fordøjelseskanalen som giver tynd mave/diarre

Sygdom

% af fugle med diarre

Enteritis (tarmbetændelse, hvoraf de fleste tilfælde skyldes e-coli)

24%

Megabakterier

17%

Kråse abnormitet

12%

Villøs atrofi (svind af væv)

7%

Svampeinfektion i kråse

5%

Cancer i tarme

3%

Orme

3%

Infektion i formave

1%

Andre

3%

Kilde: Dr. John Baker/Ph.D-M.I. Biol., B-V-Sc, F.S.A. Scot, M.R.C.V.S

Sygdomme udenfor fordøjelseskanalen som kan føre til diarre

Sygdom

% af fugle med diarre

Nyre - malfunktion

8%

Leverbetændelse

7%

Nyre cancer

4%

Cancer i æggeleder

3%

Egg peritonitis

3%

Cystisk ovariesyndrom

1%

Cancer i galdevejen

1%

Kilde: Dr. John Baker/Ph.D-M.I. Biol., B-V-Sc, F.S.A. Scot, M.R.C.V.S