Æggefoder

Æggefoder

Giver fuglene et tilskud af
animalsk protein.


AF EVA S. GUDE OG TANJA HESSELLUND
(JAN. 2018)


Selvom fuglene får godt med planteprotein via deres frøblanding med 36% kanariefrø i, så er der  behov for animalsk protein også, i særdeleshed i forbindelse med fæld og yngel. En undulatunge har også godt af at have fri adgang til æggefoder, mens den udvikler sig fra ”barn til teenager” - mens de fleste nøjes med at tilbyde æggefoder til undulater fra omkring 3-5 måneders alderen 1-2 gange om ugen uden for yngel og fældeperioder. Protein virker generelt fremmende for undulaters ynglelyst og derfor holdes der igen med æggefoder til undulater, som ikke skal yngle.

FEAST ÆGGEFODER

Arthursminde bruger Feast æggefoder fra Birdcare Company. Feast er en særlig form for æggefoder og kan ikke sammenlignes med de almindelige æggefoderprodukter fra andre producenter, da det erspecielt udviklet til at understøtte mave-tarmsystemet og styrke immunforsvaret samt virker forebyggende mod coccidier.


Fra Birdcares hjemmeside: ”Feast er det første æggefoder som indeholder prebiotika. Prebiotika er naturlige stoffer, som hjælper med at skabe et godt miljø for de gode bakterier i mave-tarmsystemet og på samme tid gøre det til et mindre attraktivt sted for sygdomsfremkaldende mikroorganismer (som fx coccidier, trichomader og bakterier). Feast indeholder også naturlige regulerende stoffer som maksimerer effekten af fuglens naturlige immunsystem, og det hjælper med at reducere risikoen for at unge fugle dør af sygdom. Feast indeholder 16% protein og en stor mængde vitaminer, mineraler og aminosyrer”.


Feast kan serveres som det er i en lille skål for sig, og ofte elsker undulaterne det sådan, iblandet lidt tørrede urter. Hvis de ikke spiser det tørt, kan der tilsættes friske, hakkede krydderurter og/eller fintrevet gulerod.I så fald bør det kun stå fremme i max 4 timer og derefter kasseres resterne.


Feast, i den tørre form, kan evt. blandes i frøblandingen.


HJEMMELAVET ÆGGEFODER

Æggefoder kan man også lave selv:

Kog et æg rigeligt hårdkogt, 10-12 minutter. Mos hele ægget, i de fleste opskrifter blandes med lidt rasp, til det ikke er klægt mere, men hos Arthursminde bruges Feast i stedet for rasp til at blande op med.


Til 2-4 undulater er en tredjedel af portionen rigeligt, og denne blandes lige inden servering med lidt friskhakkede krydderurter, fx persille, dild, basilikum, citronmelisse og/eller lidt fintrevet gulerod. I begyndelsen kan der også smuldres lidt hirsekolbe i for at lokke fuglene til at smage. Resten af portionen uden grønt i kan gemmes i køleskabet til de næste dage.


Serveres i en lille skål for sig. Frisk æggefoder bør kun stå fremme i 4 timers tid - og eventuelle rester kasseres.