Salmonella


SALMONELLA

skrevet af Eva S. Gude og Tanja Hessellund, opdateret, okt. 2017


Salmonella kendes nok af de fleste, som noget vi mennesker tidligere kunne få fra rå hønse-æg. Salmonella er en zoonose, dvs. både mennesker og dyr kan blive smittet og kan smitte hinanden, og da undulater altså også kan blive syge af salmonella, kan vi være uheldige at smitte dem, hvis vi er syge (undulater kan også smitte os, men med et normalt sundt immunforsvar, vil der normalt ikke være nogen fare for os pga. den lille mængde bakterier undulaten vil overføre).


SMITTEKILDEN hos undulaterne kan være forurenet mad eller vand, andre fugles sekret fra næsebor eller øjne, men også gennem fjerstøv eller støv fra indtørrede klatter. Der findes raske smittebærere, som kan videregive smitte - og vilde fugle er ofte smittebærere og dermed en risiko for undulater i voliere, som er åben foroven.

Endvidere er snegle en smittekilde ved udevolierer, da de fleste snegle spiser afføring (hunde-katte-rævelort m.m.), og snegle-slim indeholder salmonella, e-coli m.m. Gælder så også for os mennesker, at vi skal passe på, hvis der er snegle i køkkenhaven og i særdeleshed, hvis der er snegleslim på frugt og grønt! Fluer, rotter, og andre skadedyr kan også være smittebærere, og bakterierne kan overleve lang tid i jord og vand.

Salmonella er en stavbakterie, og der findes omkring 2.000 arter af salmonella, som opdeles i 5 underarter, hvoraf især den ene underart smitter fugle. En anden underart ses mest hos fugle, som lever tæt på krybdyr. Alle salmonella-typer udskiller giftstoffer, der kan give sygdom i sig selv. Madforgiftning hos mennesker er ofte fra Salmonella.


SYMPTOMER: De generelle symptomer er, at undulaterne bliver sløve, mister appetitten og har grønne,  bløde klatter eller diarre, vægttab - og der kan komme ledbetændelse. Endvidere kan der ses blodig diarre, depression, skader på organerne - lever, nyrer, milt og hjerte samt døde fugle. 


DYRLÆGEN kan bedst finde salmonella via kloaksvaber, og hvis der er flåd fra næse eller øjne, kan der også tages svab herfra.

BEHANDLING: De fleste typer af salmonella er følsomme over for de almindelige bredspektrede antibiotika, såsom Baytril eller sulfobaserede antibiotika såsom Trimethoprim. Grundig rengøring/desinfektion af omgivelser er vigtig i forbindelse med behandling. 


I nogle tilfælde kan sygdommen komme igen efter endt behandling, da bakterierne kan indkapsle sig i små bylder, og når behandling ophører og forholdene er gunstige for bakterierne, kan de derefter invadere dyret igen. I så fald må man på den igen med en længerevarende antibiotika-kur - bedst efter dyrkning af bakterierne, så man er sikker på, at bakterierne er følsomme over for det pågældende antibiotika.

Alle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - og efter undersøgelse og diagnose. I udlandet findes et stort udvalg af medicin, som er målrettet til fugle, og disse kan i mange tilfælde bestilles hjem til apotek, via en udleveringsattest, som dyrlægen udfylder.

FOREBYGGELSE: God hygiejne er som ved andre sygdomme det vigtigste i forebyggelse. Endvidere er effektiv kontrol med/bekæmpelse af gnavere, fluer, snegle og andre skadedyr vigtigt. Og vi skal selv passe på, at vi ikke er smittebærere og huske at vaske hænder, inden vi beskæftiger os med undulaterne.