Om probiotika

Der findes mange slags probiotika. Oversigt med link til forhandlere

Probiotika

SKREVET AF EVA S. GUDE
(AUG. 2018)


Den rette balance af mikroorganismer i mave-tarmsystemet er en stor del af immunforsvaret hos dyr og mennesker. Her kommer probiotika ind i billedet.

DET GENSIDIGE BAKTERIE- / VÆRTSFORHOLD

Gennem evolution har bakterier og varmblodige dyr og mennesker i tæt forening opbygget en form for lukket system til gensidig nytte og gavn. Værtsdyret (her undulaten) drager fordele af relationen med bakterierne i form af hjælp til fordøjelsessystemet, fremstilling af essentielle næringsstoffer, beskyttelse mod uønskede bakterier og svampe, hjælp til kontrol med væskebalancen og andre stofskiftefordele. Bakterierne modtager til gengæld et miljø med temperaturer som er gunstige for deres vækst, en konstant tilførsel af næringsstoffer og essentielle stoffer i form af kroppens afsondringer.


Det samarbejde, som foregår mellem undulat og bakterier, betyder, at der er en afhængighed af hinanden. Nogle bakterier og parasitter er skadelige, og det er derfor vigtigt, at der opretholdes den rette balance i mikrofloraen for at holde disse mikroorganismer under kontrol og hindre dem i at opformere sig og skabe sygdom. Nogle svampe har også en gavnlig andel i fordøjelsesprocessen, men ved ubalancer i mikrofloraen kan de brede sig og udvikle sig til sygdom.


Den rette balance af mikroorganismer i mave-tarmsystemet er således en stor del af immunforsvaret hos dyr og mennesker.

HVAD ER PROBIOTIKA

De mælkesyrebakterier, som normalt findes i tarmene hos raske og ustressede fugle og andre dyr, kan dyrkes og forberedes til brug ved ubalancer i mave-tarmsystemet. Det er sådanne bakterier man køber, når man køber probiotika. Mælkesyrebakterier hedder således, fordi de producerer mælkesyre. Hos en sund fugl holder den producerede mælkesyre indholdet i mave og tarme svagt syrligt. Ved mangel på mælkesyrebakterier, fx som følge af stress, sygdom, medicin m.m. vil miljøet ikke længere være syrligt nok, hvilket kan medføre, at sygdomsfremkaldende bakterier får mulighed for at opformere sig.


Sygdomsfremkaldende bakterier formerer sig overordnet set dårligt i et syrligt miljø. Ud over at probiotika gør miljøet svagt syrligt, producerer mælkesyrebakterierne også et slimet lag, som dækker og beskytter tarmene mod de sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

SYGDOM, STRESS OG MEDICIN

Ved sygdom, stress og behandling med medicin - og i særdeleshed antibiotika - bliver mikrofloraen i tarmsystemet kraftigt berørt. Antibiotika slår bakterier ihjel, men ikke kun de sygdomsfremkaldende. De gavnlige mælkesyrebakterier i mave-tarmsystemet er sårbare over for antibiotika, og derfor er det almindeligt forekommende, at der opstår ”antibiotika-associeret diarré".


Dette kan forebygges ved at give tilskud af probiotika allerede under behandlingen med medicin. Da antibiotika også vil dræbe de mælkesyrebakterier, som tilføres udefra, skal probiotika gives forskudt, dvs. først nogle timer efter, at der er givet antibiotika, hvis man giver probiotika direkte i næb. Hvis man bruger en type probiotika som kan blandes i drikkevandet eller over maden, så får undulaten lidt indenbords flere gange i løbet af dagen - og det er den letteste og mindst stressende måde for både fugl og ejer.


Et andet problem som ofte ses ved længerevarende antibiotikakure (8-10 dage eller mere) er, at når bakterier slås ihjel, bliver miljøet gunstigt for svampe, og så kan der opstå sygdom igen efter afslutning af antibiotika-kuren. Dette kan også forebygges, hvis der allerede under behandlingen tilføres probiotika udefra.


Det er ikke kun antibiotika, som påvirker mikrofloraen i mave-tarmsystemet, men stort set alle former for medicin kan forrykke balancen i den forkerte retning, og sygdom i sig selv giver også ubalancer i systemet.

Hos Arthursminde gives probiotika både under kure med medicin og i de efterfølgende 4-5 dage.

NATURMEDICIN

Nogle gange kan naturmedicin/-produkter også være med til at forrykke balance - eller sygdommen i sig selv har gjort det. Der gives normalt ikke probiotika hos Arthursminde under kure med naturprodukter, men der følges altid op med probiotika efterfølgende 4-5 dage.

Ved dårlig mave hos undulaten, kan probiotika i nogle tilfælde hjælpe til at genoprette en sund mikroflora, men sidder undulaten og er meget sløj, må dyrlæge overvejes straks. Ellers kan der forsøges med varme og probiotika i nogle dage.


Der findes flere forskellige produkter med probiotika til fugle, og Zoolac er det som er lettest at få fat i, men sværest at få undulaterne til at indtage frivilligt. Nogle typer probiotika indeholder også vitamin- og mineraltilskud, enzymer m.m.


Nedenfor kan læses om de forskellige typer probiotika, hvor de kan købes og hvordan de anvendes. Zoolac er et probiotika, der kan bruges til alle dyr, mens resten af produkterne er særligt egnet til fugle. Både raske og syge undulater må få tilskud af probiotika.
Kilder:
Artikel ”Use of probiotics”, af Dr. Vet. Colin Walker/Melbourne Vets.

Artikel ”Probiotika - alt du har brug for at vide”, af Julie Dreier.