Medicin

Når din fugl skal
have medicin

AF METTE AGGER TANG
(JAN. 2023)

Det er aldrig sjovt, når fuglen skal have medicin, og hvis man ikke har prøvet det før, melder der sig mange spørgsmål. Herunder er en vejledning med fem punkter, som er en god forberedelse, inden du begynder med medicinen.

Alle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge og efter undersøgelse og diagnose.




FØR BESØG HOS DYRLÆGE

I dagene op til dyrlægebesøget har du måske prøvet forskellige gode råd. Et af rådene er ofte at give TKK Nature – måske endda en kur med høj dosis. Hvis det kan undgås, er det er bedst ikke at give TKK Nature, da det kan sløre et testresultat hos dyrlægen. Hvis din fugl har fået TKK Nature, så sig det til dyrlægen, så han/hun kan tage højde for det. TKK må aldrig gives samtidig med medicin.

Man kan gå lidt i panik, hvis fuglen bliver syg på dage, hvor dyrlægen ikke har åbent. Det kan være fristende at give medicin, som man har fra tidligere eller fra andre fugleejere. Gør det kun i abosult nødstilfælde. Mange sygdomme har de samme symptomer, og at give forkert medicin kan gøre det hele værre.

Der er få fuglekyndige dyrlæger i Danmark. Er du medlem af Facebook-gruppen For os med undulater (FOMU), har gruppen en liste med fuglekyndige dyrlæger. Selv dyrlægerne på listen er ikke alle lige dygtige, og de kan ikke de samme ting. Overvej, om det kan betale sig at sende en klattest med posten til en af de rigtigt dygtige dyrlæger. Det skal ske efter forudgående aftale.

UNDER BESØG HOS DYRLÆGE

Hav en liste med hjemmefra med ting, som du gerne vil fortælle dyrlægen (tidligere sygdomme, tidligere behandling, symptomer m.v.). Skriv også dine spørgsmål på listen.

Spørg, hvis der er noget, som du ikke forstår. Få dyrlægen til at vise, hvordan medicinen gives. Hvis dyrlægen foreslår en behandling, som du på forhånd ved, vil være vanskelig at gennemføre, så spørg til alternativer. Det kan fx være, at du

  • Skal give medicin på tidspunkter, hvor du er på arbejde. Eller give medicin mange gange om dagen. Alternativet kan være medicin i vand og probiotika over foder.

  • Skal give medicinen i næb for at sikre korrekt dosis. Det kan være stressende for både fugl(e) og ejer. Alternativet kan være at give medicinen i vand.

  • Skal give Pro-Kolin eller Zoolac som supplement til medicinen. De er begge udviklet til hunde og katte, og få fugle vil spise dem frivilligt. Alternativet kan være probiotika udviklet til fugle (Potent Brew, Guardian Angel, Probi-Zyme osv). Det er vigtigt at spørge, for visse former for probiotika må ikke gives sammen med fx antibiotika.

EFTER BESØG HOS DYRLÆGE

Når du tager fra dyrlægen, har du forhåbentlig fået en diagnose. De fleste dyrlæger vil også have udstyret dig med medicin. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal give medicinen. Undulater tåler meget dårligt medicin, og slet ikke lange perioder med flere behandlinger efter hinanden. Overvej, om der er alternativer til medicin, nu hvor du kender diagnosen. Et alternativ kan være at lade der gå en længere pause mellem to behandlinger. For meget medicin kan give leverproblemer, og det er der ingen behandling for.

Hvis du har fået en recept på medicinen, så læs indlægssedlen. Hvordan skal medicinen opbevares, hvordan skal den gives, skal den fortyndes, hvad er holdbarheden osv.? Hvis dyrlægen giver dig en lille portion medicin med hjem, kan de fleste indlægssedler findes på nettet. Nogle dyrlæger glemmer desværre at fortælle, at visse former for medicin skal fortyndes.

Hvis medicin gives i vandet, skal man som hovedregel kun give en ting ad gangen. Altså ikke noget med at give både medicin og TKK Nature eller andre tilskud. Det er altid vigtigt at være helt sikker på fremgangsmåden, hvis man skal give flere ting på en gang.

PERIODE MED MEDICIN

Det er vigtigt at kende sin fugl og give medicinen på en så nænsom måde som muligt. Det kan være, at man kan gemme den i lidt æggefoder, på et basilikumblad eller i et majskorn Løsningen skal vælges ud fra den lilles vaner og livretter.

Dyrlægen vil ofte anbefale isolation af den syge fugl, hvis sygdommen er smitsom. Det kan dog være stressende og med til at forværre sygdommen, hvis fuglen isoleres. Overvej, om den syge kan sidde med en ven (som ofte skal have samme behandling).

Hold øje med, hvordan fuglen reagerer på medicinen. Selvom den ser ud til at få det bedre, skal du som hovedregel fuldføre behandlingen. Følg de generelle råd: hav en varmelampe parat, hold god hygiejne og tilbyd alle livretter på en nem tilgængelig måde.

Hvis medicinen gives i vand, så lav en frisk portion flere gange dagligt. Medicinen får ofte vandet til at smage fx bittert, og det glidere nemmere ned, hvis det er friskt og koldt.

PERIODE EFTER MEDICIN

Mange dyrlæger tænker ikke længere end til udlevering af en recept. Husk at spørge, hvad du skal gøre i tiden umiddelbart efter behandlingen, og hvordan du skal følge op. Probiotika, kontroltest, forebyggelse osv.

Det vil næsten altid være en god ide at give probiotika i en lille uges tid. Hvis du plejer at give TKK Nature, skal du holde pause med det i samme periode.

Nogle sygdomme giver problemer med indvendige sår, irriteret kro osv. Få også vejledning i, hvordan du bedst hjælper fuglen i den situation. Det kan ofte være med produkter, som fås i håndkøb.

unsplash