Grønt fra naturen

Grønt fra naturen

Har du prøvet at forkæle dine undulater med friske græsfrø og  årstidens grønt -  fx bambus som på billedet

AF EVA S. GUDE

(NOV. 2017)

Når vi kommer lidt hen på sommeren begynder de forskellige græsser at sætte frø. Det er noget nær det mest naturlige foder til undulater. Begynd at plukke allerede når græsserne lige er færdige med at blomstre og fortsæt lige så længe, som du kan finde mere.

NATURLIG FØDE

Vildtlevende undulater spiser frø fra mange forskellige græsser, korn og planter - og et sikkert hit hos undulaterne er at give dem græsaks med frø i om sommeren. De elsker at pille frøene ud af aksene.


Allerede i juni måned, hvor der begynder at være ansats til (umodne) frø på græsserne, er undulaterne vilde med dem. Næsten alle typer af græs kan bruges. Undlad at plukke i rabatter ved trafikerede veje (bil-os) og pluk aldrig noget, hvor der er spor af snegleslim på!


Nye små mælkebøtter, med rod og det hele, er også noget, de plejer at være glade for, men pas på snegleslim!


OBS: Der er desværre kommet mange dræbersnegle de seneste år, og deres slim/slimspor er forurenet af sygdomsfremkaldende bakterier, orm m.m. (gælder også de almindelige snegle med hus på). Så det er vigtigt at undgå at plukke, hvor man kan se slimspor samt være omhyggelig med at skylle/rengøre, inden man giver det til sine undulater: Læg det kortvarigt i blød i vand og skyl derefter godt, inden det lægges lidt til tørre på. Allerbedst er det at nøjes med at tage de ting, som man er helt sikker på, der ikke har været snegle i.


De lange græsaks er det dog sjældent, at sneglene kravler op på, og der er også andre muligheder, f.eks. når det er sæson forskræppe/syre i august-september, og hyben i september-oktober. Undulaterne er glade for frøene inde i hyben. Der er masser af torne på hybenbuske, så der kommer sneglene i hvert fald ikke.


Fri for snegleslim er grene i træer normalt også, og nogle undulater kan godt lide at spise af de modne rakler fra birken (brune om efteråret).


Bambus er der normalt heller ikke snegle i, og det er næsten altid et hit. Der er noget i de tynde grene lige før bladet, som undulaterne kan lide.

Skræppe/syre. Næsten modent til venstre. Umodent til højre.

Mine undulaters yndlingstype af græs. Også selvom frøene er udmodne. De kan også gives, selvom de er tørre.

Begyndende modning af rakler på birk.