Blodmider

Blodmider

Sølvpil med to blodmider kravlende på brystet, afsløret om natten med blitzlys.

Foto udlånt af Dorthe Fallesen Frimann.

AF EVA S. GUDE OG
TANJA HESSELLUND
(OKT. 2017)

Blodmider lever af undulaternes blod. Forekommer sjældent hos stuefugle, men oftere hos voliere-fugle, ikke mindst i redekasserne. Miderne er lyssky og suger blod hos undulaterne om natten - og gemmer sig i sprækker og revner og evt. redemateriale om dagen.


Undulaterne kan komme til at lide af blodmangel, og især unger i redekassen kan ende med at dø.

SYMPTOMER

Fuglene vil klø og pille sig mere end normalt, være urolige, og ved blodmangel kan de blive trætte og svage. Miderne kan ses med det blotte øje, men er svære at opdage, da de gemmer sig om dagen. Man kan lægge hvidt papir/køkkenrulle/stof under fuglenes siddeplads til natten og tjekke efter, inden det er blevet lyst om morgenen, eller lyse med en lygte midt om natten. Dermed kan man afsløre eventuelle blodmider, som er drattet ned på bunden. Hvis man maser en blodmide, bliver der rødt.

BEHANDLINGAlle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - efter undersøgelse og diagnose.

Behandling sker både af fugle og ved omhyggelig rengøring og desinficering af omgivelserne for at komme alle de blodmider til livs, som sidder og gemmer sig i revner og sprækker, under grene m.m. samt midernes æg.


Behandlingen af fuglene er en dråbe under vingen eller i nakken på ”bar” hud af fx Ivermectin spot-on, Scatt eller Noromectin med genbehandling efter 10-14 dage. Det vil slå de mider ihjel, som stadig lever og forsøger at suge blod.


Har man mange fugle kan Ivermectin-solution til drikkevandet anvendes. Det er en fortyndet udgave af Ivermectin spot-on.


Endvidere kan man med fordel anvendes Blast-off, som er et pulver med naturlige ingredienser til at drysse direkte på fuglen.

RENGØRING AF OMGIVELSER

Da blodmiderne netop gemmer sig om dagen og lægger æg i omgivelserne, kan de være meget svære at komme til livs, selvom fuglene er blevet behandlet. Derfor er det lige så vigtigt at ”behandle” omgivelserne.


Volieren vaskes af i fx Avisafe, som er helt sikkert at bruge i forhold til fuglene. Alle grene og reb udskiftes og legetøj, gynger, klatretårn m.m. og særligt redekasser overhældes med kogende vand og rengøres i Avisafe.


Både fuglene og omgivelser kan sprayes med Birdy Finect, som udtørrer ikke bare miderne, men også deres æg. Det er både sikkert og effektivt at bruge. 


Derudover findes et helt naturligt middel, kaldet Hemexcide, som med fordel kan bruges på bunden og i omgivelserne, både som behandling og forebyggende. Det dræber midernes æg ved at udtørre dem og er en rigtig god hjælp i bekæmpelsen af blodmider.