Sygebur

Sygebur

Sygeafdeling på Arthursminde Undulatplejestation.

AF EVA S. GUDE 
(NOV. 2017)

… fordi en syg fugl ofte har brug for ro, ekstra varme ved infektioner mm., og ved tilskadekomst med ben, vinge m.m. kan der være brug for særlig indretning. Ved smitsomme sygdomme minimeres risikoen for at andre fugle smittes, da meget sygdom smitter via drikkevand, fodertrug og klatter.

TRYGHED OG INGEN STRESS

For at give den syge fugl mest mulig tryghed, er det ofte en god ide at sætte dens bedste ven eller mage med ind i sygeburet. Hvis fuglen bliver sat i sygebur alene, vil den let stresse over at blive isoleret fra sine venner. Og bedste-vennen/magen er ofte smittet (selvom den måske ikke viser symptomer endnu) pga. fuglenes tætte samvær, så dyrlægen vil ofte anbefale at begge behandles.


Meningen med sygeburet er for det meste, at undulaten skal anstrenge sig mindst muligt, og det kan være en god ide at flytte mad- og drikketrug op til de øverste siddepinde, hvor undulaten opholder sig mest. Hvis den opholder sig på bunden af buret, skal der stå skåle med vand og mad på bunden. Da syge fugle kan være småtspisende hænges der hirsekolbe op i tremmerne, så fuglen kan nå fra pinden, hvor den sidder mest - eller lægges på bunden, hvis fuglen opholder sig der.

INDRETNING

Tilskadekomst: Er undulaten kommet galt af sted med et ben eller en vinge, skal der indrettes med specielle hensyn. Der må gerne være steder - små platforme, hængebroer, vandrette stiger m.m., hvor den kan lægge sig på maven og spare på det dårlige ben. Det er også en god idé, hvis fuglen er meget syg. Er det en syg vinge, skal der være mange klatremuligheder, op og ned i buret - gerne stiger på skrå - så fuglen kan holde vingen i ro.


Spejle: Normalt anbefales spejle ikke, da især ene-undulater ofte får en vane med at sidde foran spejlet konstant, men i forbindelse med sygdom er det tydeligt, at undulaten nyder at sidde og hvile ved spejlet - også selvom de er to. Er fuglen alene i sygeburet er spejlet faktisk et ’must’ - også under transporten til dyrlægen.

VARME

Varme er alfa og omega ved infektioner og visse andre sygdomme. En varmelampe over buret (infrarødt lys) i den ene ende, så fuglen kan vælge varmen til eller fra. Temperaturen skal være omkring 30-32 grader, ikke mere. Mål efter med termometer i den afstand, hvor fuglen vil sidde under pæren, om temperaturen er ok. Et køleskabstermometer eller stuetermometer er fint at måle med.


Afstand til øverste gren tilpasses i forhold til pærens varmeevne. Jo flere watt, desto større afstand. Derfor er det meget vigtigt at tjekke, om temperaturen holder 30-32 grader og ikke mere, hvor fuglen skal sidde.

Hvis fuglen sidder på bunden, er det bedst, hvis lyset kan komme ind fra siden af buret - men husk tæppe imellem, så fuglen ikke generes af lyset.


Mange nye lamper kan ikke tage ret mange watt, så vær obs på, at varmepæren passer til lampen! Der kan købes specielle keramikfatninger eller en speciel lampe til formålet, hvis varmepæren er på mange watt.


En ”gammeldags” 60 watt pære, kan bruges som varmepære i mangel på andet, og det er så en god ide at lægge et mørkt stykke stof over buret, så fuglen ikke blændes for meget af lyset - især til natten, da varmen gerne skal tilbydes døgnet rundt. Vær dog opmærksom på, at pære og stof ikke kommer for tæt på hinanden, da 60W godt kan brænde hul.


Varmepude kan anvendes i nødstilfælde. Indstilles på laveste varme og lægges over taget af buret. I nogle tilfælde kan den også bruges på bunden af buret, med et antal viskestykker over, men det bør i begge tilfælde bruges med største forsigtighed (pas på ledning, vand m.m.) og vær meget obs på temperaturen hos fuglen.


En radiatorkan også bruges i nødstilfælde, men her er det også svært at styre varmen, og fuglen har ikke mulighed for at søge væk. Der skal tæppe omkring buret mod radiatoren, da der er opadstigende luft ved en radiator, der kan virke som træk.

Så længe fuglen er syg søger den varmen. Når den begynder at søge væk fra varmen, er det tegn på bedring, men ikke nødvendigvis tegn på, at den er helt rask endnu.


Nogle sygdomme kan helbredes, hvis de tages i opløbet og

fuglen får tilbudt varme, f.eks. forbigående dårlig mave. Man kan

ofte vælge at se det an et døgns tid. Og ellers bør fuglekyndig dyrlæge opsøges snarest muligt, da fugle skjuler sygdom - og når først man kan se, at de er syge, kræver det som oftest medicinsk behandling.

Mad og drikke på bunden, hvis fuglen sidder der.


Eksempel på hvileplads ved specielle behov.

Varme fra siden, når fuglen sidder på bunden. Der er tæppe imellem, så fuglen ikke generes af lyset.


Afstand til øverste gren tilpasses i forhold til pærens varmeevne. Jo flere watt, desto større afstand. Derfor er det meget vigtigt at tjekke om temperaturen holder 30-32 grader og ikke mere, hvor fuglen skal sidde.