Vitaminer, tangmel og kalcium

Vitaminer, tangmel og calcium

Ikke alle tilskud gives dagligt, men

regelmæssigt på forebyggende basis

AF EVA S. GUDE OG TANJA HESSELLUND
(JAN. 2018)


På Arthursminde Plejestation gives ud over den almindrelige frøblanding flere rene frøsorter - fx, Fonio, grøn hirse, marietidselfrø og afskallet havre.

VITAMINER

Birdcare Companys vitamin- og mineraltilskud, Easy Bird Complete, er et komplet vitamin- og mineraltilskud til fugle og indeholder alle de vitaminer, mineraler samt tilskud af protein, essentielle olier og probiotika, som tilsammen er med til at opretholde et godt immunforsvar hos fugle, så de bliver mindre modtagelige for sygdom.


Undulaternes frøblanding og æggefoder indeholder ikke i sig selv alle de nødvendige vitaminer og mineraler, så det er vigtigt med et godt vitamin- og mineralpulver. Easybird er beregnet til at bruge året rundt. Det gives 5 eller 6 dage om ugen. 1-2 drys (som man kan have mellem to fingre) pr. undulat.


Undulaterne hos Arthursminde får Easybird blandet i Feast æggefoder, som er velegnet til at tilsætte diverse tilskud. Feast gives både i en skål for sig, men drysses også på fuglenes frøblanding.


Der kan læses mere om Easy Bird Complete på Birdcares hjemmeside. Kan købes hos denne engelske forhandler

TANGMEL

Tangmel har et meget højt indhold af jod, og derfor er dyrlægerne begyndt at anbefale, at man bruger det som tilskud ud over det øvrige, som undulaterne får, da mange undulater får for lidt jod.


Tangmel kan købes i visse helsekostbutikker, og det skal være beregnet til indtagelse, da der også sælges tangmel beregnet til udvortes brug.


Der gives en knivspids pr. undulat over æggefoder et par gange om ugen, sammen med de andre tilskud.


Tangmelet købes hos Helsekostbutikken Solsikken, som har en bestemt type tangmel, der er skånsomt renset, tørret og granuleret.

KALKTILSKUD

Calcivet er et kvalitetsprodukt med kalktilskud og tilsat D3-vitamin, fra Birdcare Company. Calcivet kommer i en speciel cheleret form, som gør det lettere optageligt end normale kalktilskud. Da kalkmangel kan være den grundlæggende årsag til, at sygdomme opstår, er det vigtigt, at fuglene får tilstrækkeligt med kalktilskud. Til unger er det ideelt i voksealderen. Kalcium har også betydning for hjerne og nervefunktion og kan have positiv effekt på adfærdsmæssige problemer som at tygge på fjer eller decideret fjerplukning.


Et lille drys Calcivet pr. fugl over æggefoder eller fx på frisk grønt. Arthursmindes undulater får også et lille drys Calcivet på deres strandskaller, som serveres i en skål.


Calcivet gives 1-2 gange om ugen til fugle, der ikke ynglerog op til 5 gange om ugen til ynglende fugle. Giv ikke mere end 5 dage i træk. Hos ynglende fugle er Calcivet essentielt for at undgå deforme æg, læggenød hos hunundulaten og svømmerben hos ungerne.


Calcivet kan købes hos denne tyske forhandler.