Indvoldsorm


INDVOLDSORM HOS UNDULATER

skrevet af Eva S. Gude og Tanja Hessellund, opdateret, okt. 2017


Undulater kan blive inficeret med flere typer orm, som holder til i fuglenes tarmsystem. Mest almindeligt forekommende er spolormen (Ascaridia), som er den største af ormetyperne. Orme-æg bliver udskilt med klatterne, og smitte sker oftest når andre undulater spiser disse - eller via drikkevand eller mad med inficerede klatter i.


Orme-infektion er ikke normalt hos stueundulater, men køber man en fugl fra voliere-opdræt, bør man have sygdommen i baghovedet i tilfælde af, at undulaten bliver sløj.


På billedet ses døde spolorme - de er udskilt fra undulatens tarmsystem efter ormekur. Kun i særligt kraftige tilfælde vil man selv kunne afsløre orm ved at se dem direkte i klatterne. Normalt vil man altså ikke kunne se orm i klatterne, men der skal mikroskopisk undersøgelse af klatter til hos dyrlægen, hvor ormeæg kan opdages.


Udover spolorm findes to mindre typer orm - den ene type er ca. kvart størrelse af spolormen - og den mindste har størrelse som hårstrå, også kaldet hårorm.

Døde spolorm efter behandling med Panacur. Billede udlånt af Jannie Schmidt Kruuse.


SYMPTOMER: Mindre ormeangreb vil enten ikke give symptomer eller kun vage og uspecifikke, men jo flere orm - desto tydeligere vil fuglene vise tegn på dårlig trivsel. Der kan være våde klatter eller diarre, øget appetit, dårlig fjerdragt, pjuskede, oppustede og trætte fugle. På sigt kan der komme opkastning, fuglene taber sig, spiser mindre fordi ormene forstopper tarmene - og uden behandling kan de også dø af ormeinfektionen.

Alle former for medicin bør gives i samråd med dyrlæge - og efter undersøgelse og diagnose. I udlandet findes et stort udvalg af medicin, som er målrettet til fugle, og disse kan i mange tilfælde bestilles hjem til apotek, via en udleveringsattest, som dyrlægen udfylder.

DYRLÆGE: Det er let at få påvist, om der er ormeæg i en klatprøve,  som afleveres til dyrlægen (efter aftale).


BEHANDLING: Ved konstateret angreb behandles med ormemiddel, fx Harkaverm.


Evt. Harkers 3-i-1, som behandler både trichomader, coccidier og orm på én gang.


Hvis en fugl er meget hårdt angrebet af orm, kan det være nødvendigt med Panacur via dyrlægen og indlæggelse, da fuglen kan dø, når de mange orm i tarmsystemet dør.


FOREBYGGELSE via god hygiejne og omtanke er på sigt den bedste ”behandling”, da ormeæg kan overleve meget længe i fugtigt miljø:


I volierer er det vigtigt, at drikkevandet er i lukkede beholdere, så der ikke konstant er fugtigt rundt om skåle, der står - og derved undgås også klatter i drikkevandet. Bundlaget bør ikke være jord, da ormeæg overlever længe i jord - men beton, cement, fliser eller andet underlag, der både er let at renholde og tørrer op. Rengøring af bundlag bør ske ugentlig. 


Undgå endvidere at fodre på jorden, men stil det på hylder eller hæng det op i beholdere. Og undgå siddepinde/-pladser oven over, hvor der fodres.  


FOREBYGGENDE NATURMIDLER:


Kombi-mixx fra America-Thisted.


Aloe Vera bruges meget i USA som forebyggelse mod orm. 10 ml/liter drikkevand. NB: Bør ikke gives samtidig med medicin uden forudgående aftale med dyrlægen. Vælg en juice med færrest mulig tilsætningsstoffer, fx fra Avivir eller Forever living.


Rejnfan kan også bruges forebyggende mod orm. Man tørrer planterne og fodrer med dem eller laver en te af de tørrede findelte blomster.